Talanoaga i tekinolosi ma maketi o le aoina o lamepa fagota(4)

4, puipuiga o le siosiomaga ma le faʻasaoina o le malosi o le malosi faʻamalosi

moli fagota LEDO manaoga maketi o loʻo faʻauluina e le puipuiga o le siosiomaga ma tau fagotaga, faʻatasi ai ma le faʻaititia o tupe faʻaalu a le aufaifaiva i lea tausaga ma lea tausaga, o le semiconductor moli puna o le malosi-sefe le siosiomaga puipuiga uiga ma le faʻamalamalamaina o le mamanu o le malamalama o le tulaga sili ona lelei o le moli iʻa LED, iʻa LED. maketi moli e tele lava i le gaosiga ma le faʻaogaina o le malosi o le faʻatinoga o le sui;I le taimi nei, e le o atagia mai le faiga faavae a Saina i le fa'alauiloaina o moli fagota LED.

Mai faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga a Taiwan Chenggong University, e mafai ona iloa o le fua faatatau o le moli iʻa i le faʻaaogaina o le suauu e faʻapea:

Su'esu'ega o le fa'aaogaina o suau'u o fagota fagota: malosi o va'a i fafo 24%, moli fagota ma mea fagota 66%, mea fa'aisa 8%, isi 2%.

Su'esu'ega o le fa'aaogaina o suau'u o va'a fagota: 19% le malosi o va'a i fafo, moli fagota ma mea faigaluega fagota 78%, isi 3%.

Su'esu'ega o le fa'aaogaina o suau'u o va'a fagota mo le autumn/squid: malosi va'a i fafo 45%, moli fagota ma mea fagota 32%, mea fa'aisa 22%, isi 1%.

E tusa ai ma suʻesuʻega faʻamaumauga faʻamaumauga, i le taimi nei, o le tau suauʻu o vaʻa fagota i Saina e tusa ma le 50% ~ 60% o tau fagota, e le aofia ai totogi o le auvaa, tausiga o vaʻa fagota, faʻaopopo aisa, faʻaopopo vai, meaʻai ma tupe faʻaalu eseese, ma isi. , o le tele o va'a fagota e le o fa'amoemoe e uiga i a latou tupe maua;O le moli fagota LED e faʻavae i luga o le faʻamoemoega o le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le malosi o le fagota, e faigata ona faʻaosofia le manaʻo e faʻatau, faʻasaoina o le suauu e le fiafia i le pule o le vaʻa, faʻateleina le gaosiga o loʻo faʻatinoina i manaoga taua a le au faifaiva mo le sui, ma le faʻasaoina o le malosi. o lo'o atagia mai ai le fa'atonuga a le malo.

O le iloiloga o le moli iʻa LED e taulaʻi i le faʻasaoina o suauʻu, le amanaʻiaina o le faʻatupulaia o fua o le faʻamanuiaga e maua mai i le tele o le malamalama ma le lelei o le malamalama, o le mea autu lea e faigata ai ona talia e le maketi le suia o le moli iʻa LED;O le maketiina o le moli fagota LED pe mafai e le au faifaiva ona faʻateleina le gaosiga ma maua ai le maualuga o le fagota lelei ma faʻamanuiaga pe a uma ona sui, o lenei faʻamanuiaga o le a faʻaitiitia ai le tau faʻatau oLED moli fagota i lalo o le sami, ma le mamanu o oloa e le gauai atu i le aafiaga o le faateleina o le gaosiga e faigata ona maua le malosi faʻatau a le au faifaiva.

E tusa ai ma faʻamatalaga o loʻo i ai i le fale ma fafo, i lalo o le faʻamoemoega o le faʻamautinoaina o le faʻatupulaia o le gaosiga, o le faʻaolaina o le malosi o le faʻaaogaina o le fagota e tusa ma le 45% o se faʻamaoniga talafeagai (o faʻamaumauga e faʻatatau i le malamalama lelei malamalama malamalama suʻesuʻe Institute).

Matou te talitonu o le manatu mamanu o oloa moli iʻa LED e tatau ona mafaufau muamua pe mafai ona faʻaleleia le gaosiga o loʻo i ai nei, faʻaleleia le lelei o faigafaiva i le taamilosaga fagota, e le mafai ona na o le faʻamoemoe o le faʻaolaina o le malosi, pe a le mafai ona e faʻafouina i le gaosiga ma faʻasaoina o le malosi, o le faʻaumatiaina o pisinisi i nai tausaga o lumanaʻi o le a maualuga tele.
5, LED i'a malamalama alaleo tekinolosi vaega

O le faʻamoemoega faʻapitoa o le aoina o lamepa iʻa o le ausia lea o phototaxis lelei o le faʻaogaina o le malamalama o iʻa e faʻateleina ai le puʻe, o le mea e taʻua o le phototaxis, e faʻatatau i uiga o manu e faʻamalamalamaina le faʻavevesi faʻamalosi o le faʻatonuga.O le aga'i atu i le puna malamalama e ta'ua o le "positive phototaxis", ma o le agai ese mai le puna malamalama e taua o le "negative phototaxis".

O lo'o i ai se fa'aitiitiga o le tali (tulaga taua) o amioga a i'a e tali atu i fa'avevela mama o i'a o le gataifale o lo'o fa'atino galuega, ma o le fua fa'avae o le tau fa'ailoga e fuafua i le avanoa e aau ai i'a mai le nofoaga pogisa i le nofoaga susulu.Ae ui i lea, o suʻesuʻega faʻaleaʻoaʻoga o loʻo i ai nei e faʻaaogaina ai le averesi o mata o le tagata, o le a maua ai le faʻafitauli o le faʻaogaina o suʻesuʻega faʻainisinia.

E le gata i lea, ona o le eseese o fua faʻatatau o le tali atu o ituaiga iʻa eseese, o le faʻaaogaina o le faʻamalamalamaina o se faʻataʻitaʻiga, o le suʻesuʻega o loʻo i ai nei e talitonu o le taua tele o sela cone mo iʻa e 1-0.01Lx, ma o sela o le koluma o le: 0.0001 -0.00001Lx, o nisi iʻa o le a maualalo, o le iunite o le faʻamalamalamaina o le faʻaalia lea o le flux masani masani i sikuea mita i le sekone, o le faʻaogaina o lenei iunite e faʻaalia ai le aofaʻi o le malamalama i totonu o le tioata mata iʻa e matua faigata lava, e tatau. ia maitauina o le fuaina o le tau illuminance i le maualalo-malamalama siʻosiʻomaga fua sese e matua tele.

Fa'apea o lo'o fa'aalia i le ata le foliga fa'apitoa o le moli aoina.

lamepa fagota i lalo o le sami mo namu
E tusa ai ma le tau aofaʻi o sela koluma mata iʻa o le 0.00001Lx, o le numera tutusa o le malamalama quantum e mafai ona fuafua e ala i le XD factor o spectral form, o lona uiga, o le malosi faʻavevela o le 1 piliona photons i le vaega o le 1 sikuea micron.Mai lenei tau fa'aliliuga, e mafai ona iloa ai o lo'o lava le malosi o le photon e fa'aosofia ai sela koluma mata i'a e maua ai fa'amalosi.O le mea moni, o le faitotoʻa o lenei tali e mafai ona sili atu ona maualalo, ma e ala i le metric quantum malamalama, e mafai ona tatou faʻatuina se faʻatusatusaga faʻamautu faʻatasi ma suʻesuʻega cytological.

E mafai ona faʻaaogaina le iunite faʻamalama o le fusi o alaleo e suʻesuʻe saʻo ai le tau aofaʻi o le faʻamalama malamalama, ma i le taimi lava e tasi e suia ai le manatu o loʻo i ai nei o le voluma ma le mamao o le faʻamalama malamalama i le sami e faʻavae i luga o le tau faʻamalamalamaina, ma faʻavae le tali va'aia o le fa'avevela o le malamalama ma le mata o i'a i le su'esu'ega talafeagai o le fa'aliliuina o le malosi.

O le tali a i'a i le fa'avevela malamalama e mana'omia le fa'avasegaina o le tali va'aia ma le tali fa'agaoioiga, ma o le tali fa'agaoioiga e talafeagai mo le itulagi o lo'o tutusa lelei le fanua fa'avevela malamalama.Talu ai o le faʻatusaina o le malamalama quantum e le manaʻomia se faʻatonuga faʻapitoa, e faigofie ona faʻataʻitaʻiina ma fuafua le tafe mai o mata iʻa o loʻo faʻamatalaina e le malamalama quantum fanua i le sami.

Le fetuutuunai o iʻa i le fanua radiation malamalama, ona o le susulu malamalama i le suasami e emitted i se gradient, phototactic iʻa o le a gaoioi i le fetuutuunai tulaga o le susulu malamalama, gradient taitasi o loo faamatalaina e se fanua quantum malamalama toniga o le a sili atu ona anoa, pe a uma, o le tau faʻamalamalamaina o le faʻatonuga.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le tele o iʻa e maua le tali atu i galu eseese, ma o le eseesega o le tali faʻaaliga i le va o iʻa laiti ma iʻa matutua e le maualuga, ae o le tele o iʻa e iai faʻafitauli e iloa ai le umi o le galu (e tutusa ma le tauaso o le tagata).Mai le va'aiga o le fa'aogaina o le fa'aogaina o sela va'aia, o le fa'aaliga fa'apipi'iina o ituaiga e lua o fa'avevela moli monochromatic e sili atu nai lo le a'afiaga o le galu e tasi.

O le tali a le i'a o le gataifale i le umi o le galu o le susulu malamalama e tusa ma le 460-560nm, lea e maualuga atu i iʻa fou, ma o le tali atu o mata iʻa i le galu umi e fesoʻotaʻi ma le siosiomaga evolusione.Mai le va'aiga o fa'aola fa'aola, o le fusi fa'aola o lenei va'aiga e sili ona umi le mamao fa'avevela i le sami, ma o le va'aiga fo'i lea o le umi o le galu o le tali atu o mata i'a.O le masini e sili atu ona talafeagai e faʻamatalaina mai tekinolosi faʻapitoa.

I le tulaga o le ambient background light radiation, o le phototaxis o iʻa ua faʻaitiitia, o lea e tatau ai ona faʻateleina le aofaʻi o le malamalama o le malamalama poʻo fetuunai le umi o le galu e faʻaleleia ai le inductance.O lenei mea fa'apitoa e fetaui ma le masini va'aia e sili atu le maualuga o galu e lua o le malamalama nai lo le galu e tasi, ma e mafai ona fa'aaogaina e fa'amatala ai le fa'alavelave e mana'omia le fa'amalosia o le aofa'i o le malamalama e aoina e i'a i lalo o le malamalama o le masina.O nei su'esu'ega o lo'o avea pea ma vaega o tekinolosi fa'apitoa ole umi ole galu ma foliga fa'apitoa.

E mana'omia e le fa'atekonolosi fa'aola i'a e tu'ufa'atasia fa'ata'ita'i fa'ata'ita'i ma le faiga fa'ata'apeina o ata o lo'o fa'asalalauina i ala fa'asalalau eseese.Mai le suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga, e mafai ona iloa ai o le faʻamatalaga mulimuli o le spectral form ma le galu umi, e leai se mea e faʻatatau i faʻamalama faʻamalama.

E le gata i lea, mo le UVR band, e le mafai ona faʻamatalaina le faʻamatalaga o lenei galu umi ona o faʻamalama faʻamalama, e pei o le tulaga o le leai o se malamalama, ae o le faʻamatalaga tutusa e mafai ona maua mai auala faʻapitoa.

E taua tele le su'esu'eina o ata o i'a ma le fua fa'aletino talafeagai ole fa'avevela malamalama mo le moli fagota.

O le ute o le tekinolosi alaleo o le suʻesuʻeina lea o le faʻaogaina o foliga vaaia o le mata iʻa ma le tali vaaia i le galu, o nei suʻesuʻega e fesoʻotaʻi ma le tali tuʻufaʻatasiga ma le tali atu e le faʻatupulaʻia, e aunoa ma suʻesuʻega faʻavae, e le mafai e pisinisi ona maua se lelei. faatinoga o le moli i'a LED.

6, e manaʻomia le mataʻituina o le susulu malamalama mai mata o le iʻa

O le tioata o le mata o le tagata o le tioata faʻafefete, ma o le tioata o le mata iʻa o se tioata lapotopoto.O le tioata spherical e mafai ona faʻateleina le aofaʻi o photon e tui i totonu o le mata iʻa, ma o le vaaiga o le mata iʻa e tusa ma le 15 tikeri sili atu nai lo le mata o le tagata.Talu ai e le mafai ona fetuutuunai le tioata spherical, e le mafai e le iʻa ona vaʻai i mea mamao, e fetaui ma le tali a le phototropism.

E i ai le eseesega i le va o alaleo o loʻo i luga ma le malamalama i lalo o le sami, lea e mafua ai le tali atu o ituaiga iʻa eseese, o le taunuuga lea o le tali atu o mata iʻa i le fusi o alaleo.

O le taimi fa'aopoopo ma le taimi e nofo ai i'a 'ese'ese i le itulagi fa'avevela malamalama e 'ese'ese, ma e 'ese'ese fo'i le fa'agaoioi o le fa'aa'aga o le fa'avevela o le malamalama, o le tali atu lea o le i'a i fa'amalama malamalama.

O i'a e iai se tali va'aia ile UVR, e le'o lelei su'esu'ega.

E tali atu iʻa e le gata i faʻamalama malamalama, ae faʻapea foʻi i le leo, sogisogi, maneta, vevela, salinity ma turbidity, tau, vaitau, sami, ao ma le po, ma isi, o lona uiga, e ui lava o le spectroscopy moli iʻa o le mea autu lea. .Ae ui i lea, o le tali atu o iʻa i faʻasalalauga faʻapitoa e le o se mea faʻapitoa e tasi, o lea e tatau ai ona mafaufau loloto i le suʻesuʻeina o tekinolosi faʻapitoa o moli iʻa.

7. Fautuaga

O le malamalama o le iʻa o le LED e maua ai le filifiliga o le faʻaogaina o le malamalama o le iʻa e mafai ona fetuʻunaʻi ma talafeagai le tufatufaina atu o moli, e maua ai le loloto o suʻesuʻega faʻasaienisi faʻasaienisi, faʻaogaina e le LED iʻa tekonolosi uiga o le faʻateleina o le gaosiga ma le faʻaolaina o le malosi, o le tulaga lea o le maketi i le lumanaʻi o elemene.

I le lumanaʻi, o le aofaʻi atoa o vaʻa fagota ma le aofaʻi o fagota o se faʻaitiitiga o faiga faʻavae, e faʻaalia ai e le mafai ona tele naua le gaosiga o le moli fagota LED, o le moli fagota o se mea faigaluega lelei fagota, o le faʻaaogaina o lenei meafaigaluega. e fesoʻotaʻi ma le tamaoaiga o tagata faifaiva, o lenei tului e manaʻomia le auai i le tausiga faʻatasi o atinaʻe, ma faʻatasi ai le puipuia o le ulufale mai o oloa leaga, lea o se manatu mamafa foi o le pisinisi lamepa fagota.

I loʻu manatu, ina ua amata ona faasolosolo malie le atinaʻeina o le maketi o le moli iʻa LED, e manaʻomia e le alamanuia le fausiaina o se faʻalapotopotoga faʻapitoa a le atunuʻu, faʻavae se faiga faʻatupe maketi, o loʻo faʻaalia le faiga o aitalafu i tulaga faʻatekinisi oloa ma le fausiaina o tulaga faʻapisinisi, e pei o ina ia aloese mai mea leaga e faaleagaina ai aitalafu maketi ma faatumauina le teufaafaigaluega o fiafiaga o le maketi, e leai ni alamanuia masani e le mafai ona atiina ae maloloina.Aemaise lava ia oloa fa'alavalava tu'ufa'atasi.

O le manuia sili i le vaitau o faʻamatalaga o le fefaʻasoaaʻi, o le ute o le faʻatauvaʻa o le tauvaga faʻatekonolosi, e ala i le faʻavaeina o se soʻotaga a le atunuʻu e faʻafetaui faʻatasi ma tauvaga maketi i totonu o le atunuʻu ma faavaomalo.

E ala i le fa'atulagaina o le fa'atulagaina o su'esu'ega fa'ata'atia ma faiga fa'ata'ita'i, fefa'asoaa'i o tekonolosi ma alagaoa, ma fa'amaonia le fa'atagaga a atina'e ma tagata ta'ito'atasi e tautuaina le atina'eina o faigafaiva.

O lenei talosaga e manaʻomia ai le auai o le tele o atinaʻe, e mafai ona e tuʻuina atu fautuaga ma manaʻoga o le auai i le feʻau feʻau o lenei tusiga, fefaʻasoaaʻi faʻatasi, tausia le fiafia o tupe teufaafaigaluega a tagata uma, ma fausia se faavae lelei mo le atinaʻeina o lamepa fagota ORpate mo lamepa fagotafale gaosi oloa.
(Ma'ea tusitusiga atoa)


Taimi meli: Oke-19-2023